Косово - Виена | Вести | DW | 31.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Косово - Виена

*

Преговарачката тројка која посредува во решавањето на конфликтот околу статусот на Косово очекува директни разговори на Србија и Косово најбргу што е можно. Двете страни се свесни дека преговарачкиот процес мора да зварши до 10 декември, изјави претстваникот на ЕУ во тројката, Волфганг Ишингер по разговорите што тројката го водеше со делегации на Белград и Приштина во Виена. Како Србите, така и косовските Албанци вчера останаа на нивните досегашни позиции. Преговарачката тројка соопшти дека решавањето на статусот останува врз принципите на Контакт групата и дека не станало збор за поделба на Косово. Наредната средба на тројката со Белград и Приштина треба да се одржи на крајот на септември во Њујорк.