Колку трошат Германците за храна? | Информации и анализи за Германија | DW | 25.05.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Германија

Колку трошат Германците за храна?

Секој втор Германец редовно конзумира месо и месни производи. Но, сепак сѐ повеќе се води сметка за здравата исхрана. Како Германците навистина се хранат? Колку пари трошат за исхрана?

Иако конзумирањето на месо опаѓа, Германците и натаму јадат повеќе отколку што би требало. Просечен Германец јаде околу 60 килограми месо годишно. Од пред неколку години овошјето и зеленчукот заземаат главно место на поголемиот број германски трпези.

Гледај видео 03:00
Now live
03:00 минути

#DE-Facto: Како се хранат Германците?

Освен тоа, Германците се и големи љубители на млеко и млечни производи. 65% од Германците ги конзумираат секој ден, што е малку повеќе отколку пред една година. Истовремено 19% од Германците не можат без слатки, 10% без тестенини и 7% без компир.

Кој сака да се храни здраво, мора да подлабоко да посегне во џебот. За потребата на еден експеримент, една 35-годишна жена и нејзиниот 10-годишен син купувале здрава храна во дисконтни супермаркети по препорака на Германското здружение за исхрана.

За храна произведена на традиционален начин им биле потребни 250 евра месечно, додека за истите производи, но од органско потекло и производство, им биле потребни 300 евра. Од друга страна, некој кој сака да се храни исклучително нездраво може да преживее и со помалку од 200 евра месечно.

 

DW.COM

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама