Колку помага црквата? | Македонија | DW | 20.04.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Колку помага црквата?

Дали црквата како духовно чистилиште на верниците е истовремено и организација на милосрдие?

default

Велигден во Македонија

„Постојат два вида милосрдие - духовно и телесно. Кога со некого сочувствуваме или даваме добар совет, тоа е духовно милосрдие. Доколку се дава храна или облека, парична помош и друго, тогаш станува збор за милост телесна“, вели црковниот аналитичар Александар Ивановски.

Верниците сметаат дека црквата треба да им помага на сиромашните, но се поделени во мислењата - дали тоа го прави доволно.

Автор: Горан Петрески

Редактор: Елизабета Милошевска Фиданоска

Реклама