Кога пицата ви ја носи ирвас | Панорама | DW | 28.11.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Кога пицата ви ја носи ирвас

Во јапонскиот снежен регион Хокаидо за разнесување пица се тренираат ирваси!

Разнесувањето пица со помош на ирваси би ја олеснило испораката во Хокаидо поради снегот и мразот во регионот. Ирвасите се дресираат да го носат товарот на грб, или да влечат санки со пици.

„Ирвасот може да развие брзина од 80 километри на час“, вели еден од дресерите.

Ирвасите се многу отпорни на студ и силни, но сепак тежината која треба да ја носат мора да биде ограничена, за да не се преоптоварат. Животните ќе носат апарат за навигација, за муштериите да можат да ја следат нивната локација.

Конечната одлука дали ирвасите ќе бидат пица-разнесувачи сѐ уште не е донесена.

Гледај видео 00:50

Ирвас како доставувач на пици

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама