Ковид-19 турка милиони луѓе во глад | Свет | DW | 27.10.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Ковид-19 турка милиони луѓе во глад

Пандемијата на коронавирус би можела да го зголеми бројот на гладни во светот за цели 130 милиони. Во моментов гладот доминира со животот на 690 милиони луѓе во светот.

Како коронавирусот да не е доволно лош, болеста на сиромашните дополнително им носи и глад.

Мајкл Данфорд, раководител за Источна Африка во Светската програма за храна, вели дека „многу луѓе ја загубија работата и основата за живот, тие не можат да си ги прехранат семејствата“. 

Денес гладот доминира со животот на над 690 милиони луѓе во светот. Со пандемијата овој број може да се зголеми за 130 милиони. Најтешко погодени се кризните региони. Но, луѓето таму не се плашат од Ковид-19.

„Луѓето во Сирија не се плашат од Ковид. Тие мора да работат и натаму за да преживеат. Не можат да останат дома. Мора да донесат храна на масата. Мора да си ги прехранат децата“, објаснува Џесика Лосон од Светската програма за храна, задолжена за регионот на Сирија.

Гледај видео 01:36

Ковид-19 турка милиони луѓе во глад

На владите во земјите погодени со глад често им недостигаат средства за помош. За многу луѓе единствена надеж се невладините организации. 

Реклама