Ковид-19: Импровизирани прегради за безбеден училишен ден | Теми | DW | 20.07.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Теми

Ковид-19: Импровизирани прегради за безбеден училишен ден

Вкоренетета корупција го зема својот данок во училиштата во Јужноафриканската република , посебно сега кога тие се повторно отворени среде корона-кризата. Многу училишта немаат пари за соодветна заштита на наставниот кадар и на учениците од Ковид-19 и принудени се да импровизираат.

Гледај видео 01:04

Повеќе од 3.000 наставници и 1.000 ученици се заразени со коронавирусот откако Јужноафриканската република ги отвори училиштата за две возрасни групи. Години на занемарување на образовниот систем и проневерата на финансиски средства, ги оставија училиштата лошо опремени за да обезбедат безбедност за време на пандемијата. Многумина директори и учители сега мораат да се снаоѓаат сами, за да обезбедат колку-толку безбедна настава. 

Прочитај го и ова