Кинески робот доби лекарска диплома | Панорама | DW | 23.11.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Кинески робот доби лекарска диплома

Сјао Ји повеќе од една година се „подготвуваше“ за државниот испит по медицина- и успешно го положи. Го чека работа во болница како „подвижна енциклопедија“.

Роботот Сјао Ји, развиен на Универзитетот Цинхуа, го положи државниот испит по медицина. Сјао Ји освои 456 поени на испитот, за чие полагање  се доволни 360 поени. Роботот го подготвуваа испитот од јуни 2016 година. Научниците од универзитетот во „мозокот“ на Сјао Ји вметнаа информации од десетици учебници.

Гледај видео 00:34

Доктор Робот

Сепак, и покрај положениот испит, роботот нема да работи како лекар, туку  ќе им помага на лекарите и на останатиот медицински персонал како „движечка енциклопедија“

 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама