Керим избран за претседател на ГС на ОН | Вести | DW | 25.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Керим избран за претседател на ГС на ОН

Поранешниот министер за надворешни работи на Македонија Срѓан Керим е избран за претседател на Генералното Собрание на ОН , за неговата 62-ра сесија која започнува во септември . 192-членото тело на Светската организација ја прифати номинацијата на Керим за врвната функција со акламација. Позицијата претседател на Генералното собрание на ОН ја извршуваат еминентни политичари по принцип на ротација . Оваа година беше редот на земјите од Источна Европа кои го прифатија предлогот на Македонија , Срѓан Керим една година да ја извршува оваа должност .Поранешнито македонски министер на функцијата ќе ја замени Шеика Хаја Рашед Ал Калифа која беше предложена од земјите од Блискиот Исток.