1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Каталонија

Каталонија е покраина во Шпанија, со главен град Барселона. Покраината брои околу 7,5 милиони жители, а официјален јазик е каталонскиот.

Каталонија е економски најразвиениот регион во Шпанија, а својата денешна политичка и културна автономија ја добива во 1978 година по демократските промени во земјата по смртта на диктаторот Франко. Како резултат на незадоволството од поделбата на државниот буџет, во Каталонија засилено се промовира идејата за отцепување од Шпанија и формирање сопствена држава.

Покажи повеќе написи