Камерон во игра внесува референдум за ЕУ | Свет | DW | 01.07.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Камерон во игра внесува референдум за ЕУ

Британскиот премиер Дејвид Камерон нема ништо против Британците на референдум да се изјаснат за својот однос кон ЕУ. Истовремено тој предупреди од излегување од Унијата.

Британскиот премиер и лидер на владејачката Конзервативна партија Дејвид Камерон во авторски текст за весникот „Сандеј Телеграф“ пишува дека е подготвен да размисли за референдум за идниот однос на Велика Британија кон Европската унија, кога ќе дојде вистинскиот момент за тоа. Двата поима „Европа“ и „референдум“ би можеле да се доведат во врска, претпазливо пишува Камерон во неговиот авторски текст.

Британскиот премиер додава дека се залага за поинаква, пофлексибилна и понеоптоварена позиција на Велика Британија во рамките на ЕУ. Меѓутоа, Камерон истовремено предупредува од истапување на Велика Британија од Европската унија и организирање на референдум за тоа. Тоа не е во интерес на Лондон, истакна Камерон, додавајќи дека како голема трговска нација на Велика Британија и е неопходен „неограничен пристап“ до европските пазари и право на соодлучување при усвојувањето на правилата на тие пазари.

„Јас сум свесен дека британскиот народ не е задоволен со тоа што го има со ЕУ, а и јас исто така “, рече Камерон. Според него во ЕУ има премногу бирократија и премногу мешање во работи кои мора да им бидат оставени на државите-членки, на цивилните општества или, пак, на поединецот.

Велика Британија е членка на ЕУ, но не и на еврозоната и на Шенгенскиот простор. Истражувањата на јавното мислење кои неодамна ги спроведе весникот „Тајмс“, покажуваат дека половина од Британците сакаат на референдум да се изјаснат за идниот однос кон ЕУ.