Како функционира Собранието? | Свет | DW | 21.03.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Како функционира Собранието?

Како се менуваат Законот за грб, знаме и химна или Законот за организација на органите на државната управа? Кои закони се носат со просто, апсолутно, двотретинско или двојно мнозинство и што значи тоа?

Собранието на Република Македонија е носител на законодавната власт во државата. Тоа претставува собир на народни избраници – пратеници кои се избираат на општи и непосредни парламентарни избори со мандат од 4 години.

Од конституирањето на собранискиот состав, Собранието е во постојано засе­дание, а неговата работа се одвива преку пленарните седници и седниците на собраниските тела. Една од главните задачи на Собранието е носењето на закони, но, сите закони не се носат на ист начин.

Како се менуваат Законот за грб, знаме и химна или Законот за организација на органите на државната управа? Кои закони се носат со просто, апсолутно, двотретинско или двојно мнозинство и што значи тоа?

DW.COM

Реклама