Кавга во ЕУ околу буџетот до 2020. година | Економија | DW | 01.05.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Кавга во ЕУ околу буџетот до 2020. година

Битката за буџетот на ЕУ до 2020 започна. Од Брисел се бара поголемо учество на државите-членки, но Германија и други големи економии се противат на идејата

Кога Европската Комисија (ЕК) неодамна предложи зголемување на буџетот на ЕУ за околу 7 проценти, политичарите во Берлин, Лондон и Хаг се избезумија. Наскоро започна лавината критики, која ја предводеа тезите дека ЕК не може во истовреме да пропагира зголемување на буџетот и да воведува мерки за штедење. Но комесарот за буџет, Јануш Левандовски остана на својот став.

„Нашиот буџет е скромен. Тој не е ниту причината, ниту решение за должничките и проблемите со дефицитот на земјите-членки“.

Левандовски наведува две причини за предложениот раст. Прво, во 2013. година завршува повеќегодишниот период на финансирање и ќе достасаат сметките за бројни долгорочни проекти. Комесарот вели дека ЕУ-членките претходно премногу го скастриле буџетот па сега ќе треба да го дополнат. Лани, ЕК бараше петпроцентно зголемување на буџетот, но ЕУ-членките дозволија само два проценти.

ЕК да штеди како и земјите-членки

EU Gipfel Europäische Kommission Barroso Ministerrat

Жозе Мануел Барозо

На друга страна, најголемите издвојувачи како Германија, Велика Британија и Холандија, не само што одбиваат зголемување на годинешниот буџет. Тие бараат намалување и на проекциите за буџетот 2014-2020. година. Минатогодишното барање на Брисел за околу илјада милијарди евра за шестгодишниот период, беше експресно одбиено во Берлин. Оттаму велат дека доколку ЕУ-членките воведуваат болни рестрикции во националните буџети, и ЕК треба да скрати најмалку 100 милијарди евра од своите побарувања.

Како и да е, во споредба со некои национални буџети, буџетот на ЕК е навистина скромен. На пример, германскиот државен буџет е трипати поголем од целиот буџет на ЕУ.

Од ЕК аргументираат дека на многу земји, особено во Источна Европа им се потребни ЕУ-фондовите.

„40 отсто од сите јавни инвестиции во новите земји-членки се ко-финансирани од Брисел. Во Португалија тој процент е околу 25 отсто, а слично е и во Грција“, вели Левандовски. Тој смета дека со овие проекти сите профитираат. Во посиромашните земји се зголемуваат растот и вработеноста, додека богатите најчесто ги добиваат договорите за работа.

Како се делат парите?

„Ова не се пари за Брисел. Ова се пари кои се враќаат назад во земјите-членки“, вели претседателот на ЕК, Жозе Мануел Барозо. Во ЕК убедуваат дека само 5 отсто од вкупната сума останува во Брисел, а сето останато се инвестира во земјите-членки.

Beratungen über den EU-Haushalt in Brüssel

Јануш Левандовски и Александер Стуб

Но, критичарите велат дека ЕК премногу лесно ги дели парите. Дел од парите завршуваат во нејасни проекти, неуспешни бизниси и кај корумпирани политичари. Притоа, нема иновации во образованието, развојот и земјоделството.

И покрај големите разијдувања и критики, надежите се дека ќе се најде решение до самитот на ЕУ закажан за декември годинава. Финскиот министер за европски прашања Александер Стуб е оптимист.

„Решенијата често доаѓаат драматично пред самиот крај. Ќе има многу викање и кавги, но на крајот сите ќе се фатиме под рака и ќе се обединиме“, оптимист е Стуб.