Ишингер-посредник на ЕУ во новите преговори за Косово? | Вести | DW | 28.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Ишингер-посредник на ЕУ во новите преговори за Косово?

*

Германскиот амбасадор во Лондон Волфганг Ишингер најверојатно ќе биде претставник на ЕУ во посреднчкиот тим составен од тројката САД, Русија , ЕУ во натамошните преговори за статусот на Косово – објавува денеска весникот Зидојче Цајтунг. Германското министерство за надворешни работи не сакаше да ги коментира пишувањата во весникот . Инаку Ишингер се смета за експерт за Балканот . Тој од 1995-та година додека ја извршуваше функцијата политички директор во министерствто за надворешни работи , учествуваше на преговорите во Дејтон со кои беше окончана војната во Босна и Херцеговина. За време на косовската војна тој беше државен секретар во министерството со кое тогаш раководеше Јошка Фишер.