Ишингер-ЕУ нема да подржи поделба на Косово | Вести | DW | 23.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Ишингер-ЕУ нема да подржи поделба на Косово

*

Германскиот дипломат Волфганг Ишингер , претставник на ЕУ во меѓународната посредничка „тројка“ во процесот за решевање на идниот статус на Косово , ги отфрли шпекулациите дека Европската Унија ќе подржи поделба на Косово .Во интервју за весникот Гардијан , Ишингер повтори дека идејата за поделба на Косово е во спротивност и со принципите кои уште на почетокот од преговарачкиот процес ги поставија земјите членки на Контакт групата. Германскиот дипломат смета дека она што во моментов и е потребно на ЕУ е единствен веропски став за Косово