Ирак – конференција | Вести | DW | 05.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Ирак – конференција

Учесниците на меѓународната конференција за Ирак што се одржа во Шарм ел Шеик се изјаснија за што е можно побргу пренесување на одговорноста за безбедноста на земјата во рацете на ирачките сили. Во завршната декларација од конференцијата се вели дека ваквиот процес мора да добие поддршка, но не е наведен временски план за повлекување на американските сили од земјата. До владата во Багдад е упатен апел да работи на помирување на различните националности. Ирак од своја страна се обврза на политички реформи за да овозможи поголемо вклучување на сунитското малцинство во политиката.