Ирак – Австралија | Вести | DW | 05.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Ирак – Австралија

*

Австралиската влада за прв јавно призна дека еден од мотивите за воениот ангажман во Ирак се обезбедувањето на нафтените резерви. Министерот за одбрана Брендан Нелсон посочи дека обезбедувањето на енергетските ресурси на Средниот исток спаѓа меѓу приоритетните цели на новата одбрамбена стратегија на земјата. Австралиската опозиција веднаш критикуваше дека со оваа изјава владата им противречи на сопствените ставови дека нафтата во никој случај не била мотив за Ирачката војна. Австралија во мигов има уште 1.600 војници стационирани во Ирак.