Инспектори на МААЕ пристигнаа во Северна Кореја | Вести | DW | 14.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Инспектори на МААЕ пристигнаа во Северна Кореја

*

Инспекторите на Меѓунаронадната агенција за атомска енергија пристигнаа во Северна Кореја. Десет члениот тим во атомската централа Јонгбјон ќе го почне процесот на исклучување на реакторот а потоа двајца инспектори ќе останат да ја набљудуваат атомската централа. Ова е првпат после пет години, коминистичката земја да дозволи влез на меѓународни инспектори за да вршат активна контролна функнција врз атомска постројка во земјата. Во северно – корејското пристаниште Сонгбонг утрово пристигна и првата испорака на нафта, што е против услуга за Северна Кореја да ја прекине атомската програма. Нова рунда на шестпартитните преговори продолжува во среда.