Иницијатива на Германија и В.Британија за развојната помош | Вести | DW | 23.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Иницијатива на Германија и В.Британија за развојната помош

*

Германија и Велика Британија најавија заедничка иницијатива за координација на развојната помош во областа на здравството. Таканареченото „Интернационално здравствено партнерство“ треда да ја намали смртсноста на децата и мајките како и да ја засили борбата против заразните болести , како на пример Сидата – порачаа германската канцеларка Ангела Меркел и британскиот премиер Гордон Брауун по нивната вчерашна средба во Лондон . Цел на иницијативата меѓу другото е да се постигне подобро усогласување на помошта за земјите во развој која ја испраќаат хуманитарните организации .на овој начин Браун и Меркел реагираат на бавбото спроведување на т.н милениумски цели на ОН , кои беа договорени во 2000-та година и според кои до 2015-та година двојно треба да се намали бројот на луѓето кои живеат во екстремна сиромаштија.