Изградба на спорни патишта во срцето на Шара | Северна Македонија | DW | 26.07.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Изградба на спорни патишта во срцето на Шара

Во тек е изградба на два земјени пата во месноста Лешница на Шар планина, кои треба да придонесат за развој на сточарството во регионот. Активистите за заштита на животната средина бараат да се заштити биодиверзитетот.

Агенцијата за пасишта вели дека ги има добиено сите потребни дозволи од македонската влада за изградба на патиштата во месноста Лешница, кои ќе бидат долги по пет километри. Таа ги негира тврдењата на платформата „Пријатели на Шар планина“ дека овие патишта ќе го уништат биодиверзитетот, уникатните планински патишта и пејсажите во месноста Лешница. Платформата бара заштита на месноста до прогласувањето на Шар планина за национален парк, што ќе значи и забрана за сите градежни активности таму. Повеќе детали во видео-приказната на колегите од Види Вака: 

Гледај видео 00:54

Спорни патишта се градат на Шара

Поврзана содржина