Избори во Словенија | Вести | DW | 11.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Избори во Словенија

*

Во Словенија денеска се одржува вториот круг од претседателските избори, на кој како против кандидати настапуваат поранешниот премиер Алојз Петрле од конзервативниот блок и социјалдемократот Данило Турк. Според последните анкети во предност е Турк. Идниот шеф на државата, кој има повеќе репрезентативна фукнкција, ќе биде третиот претседател на Словенија, откако беше прогласена независност во 1991. година. На 1. јануари 2008 Словенија го презема и претседателството со ЕУ.