Избори во Словенија | Вести | DW | 11.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Избори во Словенија

*

Во Словенија почна вториот круг претседателски избори на кои како против кандидати настапуваат поранешниот конзервативен премиер Алојз Петрле и социјалдемократот Данило Турк. Според последните анкети во предност на денешните избори е Турк. Идниот шеф на државата, кој во голема мера има репрезентативна фукнкција ќе биде третиот претседател на Словенија, откако беше прогласена независност во 1991 година. На 1 јануари 2008 Словенија го презема и претседателството со ЕУ.