Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Зоран Заев

Зоран Заев е македонски политичари роден на 8 октомври 1974 година во Струмица. Активен е во политиката од 2003 година, кога е избран за пратеник во Собранието.

Најголемиот дел од политичката кариера, Заев го минува како градоначалник на родната Струмица. Во 2013 година е избран за претседател на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија. На почетокот на 2015 година започнува со објавување на ткн. „бомби“- прислушкувани материјали кои откриваат масовна корупција и злоупотреби во Македонија. Избран е за премиер во мај 2017 година, откако успева да формира коалиција со ДУИ.

Покажи повеќе написи