1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Зимбабве

Зимбабве или официјално Република Зимбабве е држава во јужна Африка меѓу реките Замбези и Лимпопо, а се граничи со Јужна Африка, Боцвана, Замбија и Мозамбик.

Главен град на Зимбабве е Хараре. Земјата има 16 милиони жители и 16 официјални јазици од кои најчесто користени се англиски, шона и ндебеле. Државата е суверена од 1980 година, по долга граѓанска војна против белото малцинство кое во 1965 година се одвои од Британија и еднострано прогласи независна држава Родезија.

Покажи повеќе написи