1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Зиддојче цајтунг

Зиддојче цајтунг, во превод „јужногермански весник“, е најголемиот дневен весник во Германија со седиште во Минхен, Германија.

На 6 октомври 1945 година, пет месеци по крајот на Втората светска војна во Германија, Зиддојче е првиот весник кој добива дозвола за печатење од американската администрација во Баварија. Првиот текст во весникот започнува со следниот текст: „За првпат по пропаста на владеењето на теророт, весник кој го водат Германци се издава во Минхен. Тој е лимитиран од политичките неопходности на нашето време, но не ограничен со цензура, ниту оптоварен со ограничувања на совеста“.

Покажи повеќе написи