1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Зигмар Габриел

Зигмар Габриел, роден на 12 септември 1959 година е германски политичар, социјалдемократ, кој ги вршеше функциите министер за надворешни работи и вицеканцелар од 2013 година.

Габриел беше на чело на СПД од 2009 до 2017 година, со што стана лидер со најдолг стаж на челната позиција од времето на Вили Брант. Освен бројните функции во сојузната влада, Габриел беше и премиер на покраината Долна Саксонија од 1999 до 2003 година. Му припаѓа на десното, умерено крило на СПД.

Покажи повеќе написи