Зголемено производството на дроги во Авганистан | Вести | DW | 26.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Зголемено производството на дроги во Авганистан

*

Производството на опиум во Авганистан во последните години бележи драматичен пораст од 50% ,се вели во последниот извештај за дроги на ОН. Светската организација предупредува дека 90% од опиумот во специјални лабаратории во внатрешноста во Авганистан се преработува во хероин и друг вид на дроги кои потоа се продаваат на црниот светски пазар. Експертите предупредуваат дека годинава Авганистан ќе го надмине минатогодишниот рекорд на произведени 6000 тони опиум.