„Загрозувачите“ во Германија не се толку опасни како што се мислеше | Свет | DW | 18.12.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

„Загрозувачите“ во Германија не се толку опасни како што се мислеше

Безбедносните власти во Германија со нов систем на анализа ја категоризираат опасноста која произлегува од радикалните исламисти. Прв резултат од анализата - некои „загрозувачи“ воопшто не се толку опасни.

Од околу половина од 720-те „загрозувачи“ во Германија веројатно не произлегува посебен терористички ризик, известија „Зиддојче цајтунг“, НДР и ВДР. Тоа е изненадувачки резултат од истражувањето спроведено во покраинските полиции и Германската криминалистичка служба (БКА).

„Загрозувачи“ се лица за кои безбедносните служби сметаат дека се во состојба да извршат најтешки кривични дела, како што е терористички напад. Сега властите првпат примениле нов систем на анализа „Радар-ИТЕ“, направен од БКА и швајцарски научници. Тој се базира на одговори на 72 прашања за социјализација или став кон насилство. Прашања се поставуваат и за „факторите за заштита“ како што се семејните услови, добрата интеграција или сигурното работно место.

Со анализата, околу 96 исламисти се категоризирани во делот „умерен ризик“, 27 во категоријата „упадлив ризик“, а 82 во рубриката „висок ризик“. Радар-ИТЕ (ИТЕ е кратенка за исламистички екстремизам) е соодветен инструмент пред сѐ за БКА. Системот треба да послужи за препознавање на особено опасни радикали и со тоа да помогне за концентрација на мерките на надзор токму на овие лица.

DW.COM

Реклама