Заборавеното наследство на Афро-Турците | Свет | DW | 23.07.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Заборавеното наследство на Афро-Турците

Тие се Турци и - црнци. Потомците на африканските робови се малцинство во турското општество. Сега се обидуваат да се соочат со минатото.

Турците со африканско потекло се потомци на робовите донесени во Турција во 19. век. 

Некои Афро-Турци ги знаат своите корени. Шакир Доѓулер објаснува:

„Досега не бевме во состојба да кажеме кои сме точно. Се разбира, Турци сме, родени сме овде, но тука се крие нешто повеќе. Нешто секогаш недостигаше.“

Јалчин Јаник верува дека неговите предци дошле од Танзанија: „И да сакаш да истражуваш, од тоа време речиси и не постојат документи.“

Неговите деца за историјата на африканските робови не учеле ништо на училиште. Афро-Турците основаа здружение кое треба да открие нешто повеќе за нив. 

„Кога и да сретнеме луѓе од Нигерија или Судан овде, во Турција, ги каниме и бараме да ни раскажуваат за својата култура и земји. Се разбира, сакаме да отпатуваме и лично во Африка. И, еден ден можеби тој сон ќе се оствари.“

Гледај видео 01:49

Заборавеното наследство на Афро-Турците

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама