ЕУ – Штојбер | Вести | DW | 14.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

ЕУ – Штојбер

*

Актуелниот премиер на покраинската влада за Баварија Едмунд Штојбер по повлекувањето на крајот од месецов ќе добие раководна функција во ЕУ. Тој треба да води советодавно тело на експерти за намалување на европската бирократија – соопшто претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Барозо во Брисел. Според планот, телото треба да поднесе рпедлози за намалување на бирократските трошоци за една четвртина, со што ќе се заштедат 1,3 милијарди евра. Барозо во образложението на одлуката посочи дека Штојбер располага со богато политичко искуство и е уверен во европските идеи.