ЕУ – тероризам – авио сообраќај | Вести | DW | 05.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

ЕУ – тероризам – авио сообраќај

*

За подобро спречување на терористички напади евро-комесарот за правда Франко Фратини ги повика земјите членки на ЕУ да собираат и разменуваат подетални податоци од патниците во авио сообраќајот. До сега тоа се однесуваше само на прекуокеанските летови, со што се штитеа САД. Според идејата на Фратини, истата практика треба да се прошири и на другите летови во ЕУ. Граѓаните на Европа заслужуваат еднакво добра заштита како и американските – порача Фратини пред пратениците на Европскиот парламент.