ЕУ со препораки за Западен Балкан | Вести | DW | 16.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

ЕУ со препораки за Западен Балкан

*

Министрите за надворешни работи на ЕУ на средбата во Луксембург ги повикаа Белград и Приштина да останат во преговарачкиот процес и да покажат подготвеност за компромис. Во усвоените заклучоци за Западниот Балкан, се оценува дека досегашниот тек на преговорите за идниот статус на Косово е конструктивен. Министрите го поздравија и вчерашното потпишување на Спогодбата за стабилизација и Асоцијација меѓу ЕУ и Црна Гора. Во текстот се поздравуваат и напорите на високиот претставник на меѓународната заедница во Босна и Херцеговина, Мирослав Лајчак во спроведувањето на реформите во земјата, особено во доменот на полицијата. Според министрите, спогодбата за полициски реформи е клучното прашање и еден од предусловите за Босна да ја потппише Спогодбата за стабилизација и асоцијација со ЕУ.