ЕУ – енергија | Вести | DW | 07.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

ЕУ – енергија

*

Германија, Франција и земјите на Бенелукс имаат намера потесно да ги поврзат енергетските пазари и со тоа да обезбедат подобро и поефтино снабдување со енергија. Претставници на петте држави во Луксембург потпишаа спогодба што предвидува поинтензивна размена на енергија од 1. Јануари 2009-та. Со оваа постапка владите на петте земји извлекуваат консеквенции од распадот на енергетската мрежа во ноември 2006-та кога без електрична енергија останаа делови на Германија, Франција, Белгија, Холандија и Шпанија.