ЕУ ги повика партиите во Албанија да постигнат консезус околу изборот на претседател | Вести | DW | 11.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

ЕУ ги повика партиите во Албанија да постигнат консезус околу изборот на претседател

*

ЕУ побара консензус меѓу власта и опозицијата во Албанија околу изборот на шеф на државата. ЕУ ја предупреди земјата дека претседателската криза, која сериозно се заканува да ја втурне Албанија во предвремени избори може негативно да се одрази врз процесот на евроинтеграции. Албанскотот собрение сеуште не успеа да избере претседател. Според албанскиот Устав, доколку Парламентот и по пет гласања не успее да избере претседател, тогаш тој мора да се распушти, а изборите да се одржат во рок од 60 дена.