Есенска прогноза на водечките германски економски институти | Вести | DW | 18.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Есенска прогноза на водечките германски економски институти

*

Водечките германски економски истражувачки иснтитути ја предупредија германската влада да не прави пауза во реформите. Политиката не смее поради добрата економска ситуација да си создаде впечаток дека направила доволно за поттикнување на економскиот раст – се вели во редовната есенска прогноза , што институтите ја објавија денеска во Берлин. За 2008-ма година тие сметаат на економски раст во германија од 2,2 проценти , значи нешто помалку од нивните претходни прогнози . За оваа година е предвиден раст од 2,6 проценти . Стапката на невработеност според есенската прогноза на Институтите во наредната година би требала да се намали на 7,9 проценти за разлика од годинешната што изнесува 8,7 проценти.