1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Емануел Макрон

Емануел Макрон, роден на 21 декември 1977 година, е француски политичар и државник и актуелен претседател на Франција.

Пред да влезе во политиката Макрон работел како цивилен службеник и инвестициски банкар. Студирал филозофија во Париз. Во 2012 година е именуван за заменик генерален секретар во владата на Франсоа Оланд, а во 2014 станува министер за економија во владата на Мануел Валс. Со полни 39 години на 7 мај 2017 година станува најмладиот избран претседател во историјата на Франција.

Покажи повеќе написи