1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Една петтина од вработените во Германија одвај преживува

ЕМФ | АРД
15 јануари 2022

Речиси една петтина од вработените со полно работно време во Германија има многу ниски плати. Најмногу се погодени жените, младите, луѓето без стручно образование и странците.

https://p.dw.com/p/45LYM
Deutschland l Arbeit schützt vor Armut nicht - Geldbeutel
Фотографија: picture alliance/dpa/A. Gebert

Работа со полно работно време, а платата прениска - тоа е реалност за 18,7% од вработените со полно работно време во Германија. Според студија на фондацијата „Ханс Беклер“, која е блиска до синдикатите, за вработен со ниска плата се смета секој кој заработува помалку од 2284 евра бруто месечно. Тоа е помалку од две третини од просечната месечна бруто-плата на вработените со полно работно време во земјата.

Најголемиот дел од луѓето кои примаат ниски плати го сочинуваат жени, млади, луѓе со странски пасоши и лица без завршено стручно образование. Според студијата, во категоријата - вработени со полно работно време со ниски плати припаѓаат 25,4% од вработените жени, но само 15,4% од вработените мажи.

Што се однесува до образованието, се покажува дека од лицата кои немаат стручно образование дури 40,8% земаат ниски плати, додека тој процент кај вработените со стручно образование е 17,8%, а кај лицата со високо образование - 4,9%.

Големи разлики се забележуваат и по региони. Најголем број вработени со ниски плати има во источниот дел на Германија. Што се однесува до професиите, најмногу вработени со ниски плати има во гастрономијата (68,9%), додека најмалку вработени со ниски плати има во јавниот сектор - 2,5%. 

- повеќе: Германската амбасада во Скопје со лотарија ќе го олеснува издавањето работни визи

Во студијата на „Ханс Беклер“, меѓутоа, се вели и дека се забележува извесен напредок. Ако во 2011 година 21,1% од луѓето со полно работно време во Германија земале ниски плати, во 2020 година тоа било случај со 18,7% од вработените во оваа категорија.

Прескокни го блокот Тема на денот

Тема на денот

Луѓе пред служба за изадавање пасоши во Бугарија
Прескокни го блокот Повеќе теми
Врати се на почетната страница