Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европска Унија- ЕУ

Европската Унија е економска и политичка унија на 28 земји членки. Нејзиното население брои околу 500 милиони луѓе. Најбројна е Германија, а најголема по површина е Франција

Основачи на ЕУ се Белгија, Франција, Италија, Луксембург, Холандија и Западна Германија, земји кои го потпишаа Договорот од Рим во 1957 година за основање на претходникот на ЕУ. Најпрво наречен Европска економска заедница, блокот ја замени Европската заедница за челик и јаглен, која беше формирана по завршувањето на Втората светска војна. Актуелната Европска Унија беше формирана со Договорот од Мастрихт во 1993 година.

Покажи повеќе написи