1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европска Комисија- ЕК

Европската комисија (ЕК) е извршно тело на Европската Унија (ЕУ). Нејзин актуелен претседател е Жан Клод Јункер, конзервативен политичар, застапник на центристичка економска политика, поранешен премиер на Луксембург

Европската комисија има 28 комесари и е задолжена за предлагање на законодавство, спроведување на одлуки и тековни работи во ЕУ. По еден комесар се именува од секоја земја-членка, а кандидатите се потврдуваат од Европскиот парламент.

Покажи повеќе написи