Европа – главен град на културата | Вести | DW | 20.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Европа – главен град на културата

Праизведбата на делото “Бабел 2007“ во филхармонијата во Луксембург беше проследена со силен аплауз. Делото на романската композиторка Виолета Динеску е еден од најголемите прекугранични проекти во рамките на европскиот главен град “Лукесмбург со регионот“. Во композицијата, за чија изведба беа неопходни 600 уметници од три земји, се одсликува културната и јазичка полифонија на регионот меѓу четирите реки Мас, Мозел, Зар и Рајна. Годинава за прв пат главен носител на проектот европска метропола на културата не е еден град, туку целиот регион околу него, кој во случајот на Луксембург вклучува 11 милиони жители.