1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Евровизија

Натпреварот за песна на Евровизија е годишно музичко натпреварување на кое учествуваат земјите-членки на Европската радиодифузна унија од 1956 година.

Евровизија е едно од најстарите телевизиски натпреварувања во светот. Истовремено, тоа е и едно од најгледаните не-спортски настани, со просечно над 100 милиони гледачи ширум светот. Секоја земја предлага своја песна за настанот, а другите земји со гласање го одредуваат победникот.

Покажи повеќе написи