Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Дрезден

Познат и како „Фиренца на Елба“. Дрезден за првпат се споменува во 1206 година. Тој е главен град на покраината Саксонија и позната туристичка дестинација.

Целосно уништен од бомбите на сојузниците на 13 февруари 1943 година, Дрезден бил повторно изграден. Неговата прекрасна барокна архитектура и катедралата Фрауенкирхе, привлекоа повеќе од 4 милиони посетители во 2014 година.

Покажи повеќе написи