Доделена нобеловата награда за литература | Вести | DW | 11.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Доделена нобеловата награда за литература

*

Британската авторка Дорис Лесниг е годинашна добитничка на Нобеловата награда за литература. Кралската акдемија во Стокхолм соопшти дека на тој начин се удостојува, цитат:„епиката на женското искуство кое со скепса, страст и визионерска сила си постави задача да претстави едно поделено општество„. 87-годишната авторка, во 1962 година постигна голем успех со објавувањето на романот „Златниот бележник„ кој стана култен во женското движење.