Договор за устав во Црна Гора | Вести | DW | 10.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Договор за устав во Црна Гора

*

16 месеци по осамостојувањето, власта и дел од опозицијата на Црна Гора постигнаа договор за устав. Според договорот преамбулата на уставот ќе го одрдеува граѓанскиот карактер на државата. Официјален јазик останува црногорскиот, со можност за користење на српскиот, албанскиот, хрватскиот и босанскиот јазик. Договорот предвидува и вонредни парламентарни избори кои би се одржале до крајот на 2009 година.