Договор за нафтовод на земји од поранешниот источен блок | Вести | DW | 11.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Договор за нафтовод на земји од поранешниот источен блок

*

Пет поранешни земји од источниот блок договорија изградба на нафтовод со цел да ја намалат зависноста од Руско снабдување со енергија. Владите на Полска, Украина, Литванија, Грузија и Азербејџан и претставниците на неколку нафтени компании на средбата во Вилнус потпишаа договор за формирање на конзорциумот Сарматиа кој ќе го гради нафтоводот. Тој ќе ги поврзува каспиското и северното море.