Добредојдовте на Проксима Б | Панорама | DW | 25.08.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Добредојдовте на Проксима Б

Астрономите открија нова планета во близина на Сонцето на која можеби постојат услови за живот слични на Земјата. Проксима Б, како што се нарекува, е оддалечена четири светлосни години од Земјата.

Планетата има своја ѕвезда слична на Сонцето која ја обиколува за 11 дена. Проксима Б е откриена со телескопот во Ла Сила во Чиле.
Поголема е за 1,3 пати од Земјата и орбитира околу своето „Сонце“ за 11,2 дена.
Иако засега немаат докази за да ја потврдат теоријата, научниците сметаат дека е можно оваа планета да има атмосфера слична на Земјата и на неа да има вода, што би значело и услови за живот.

Гледај видео 01:23

Добредојдовте на Проксима Б

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама