Депонии по европски терк | Македонија | DW | 21.10.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Депонии по европски терк

Македонија е првата земја од поширокиот регион која преку постапка на конкурентен дијалог бара странски партнер кој ќе изгради и ќе оперира со регионална депонија за комунален и цврст отпад.

default

Станува збор за концесија за финансирање, проектирање и изградба на две депонии по европски терк во југоисточна Македонија и полошкиот крај. Идејата е странски концесионер преку модел на јавно приватно партнерство да изгради регионална депонија за собирање и третман на комуналниот отпад. Во финалната фаза на тендерот се влезени три австриски, една германска и една фирма од Италија.

Со оглед дека 99% од 73-те комунални претпријатија се во многу тешка економска состојба и не можат да обезбедат ефикасна наплата на комуналните услуги, идејата е преку вклучување на странски концесионер со искуство во овој бизнис овој процес да се направи ефикасен, вели за Дојче веле министерот за животна средина Неџат Јакупи:

„ Во постапката се вклучени сите општини. Ќе обезбедиме најдобра цена на услугите за граѓаните. Нивото на наплата е незадоволително и токму тоа е една од причините заради која имаме руиниран систем на третман на комуналниот отпад. Мислам дека овој пат кој го избравме со вклучување на општините и комуналните претпријатија ќе ги поттикне приватните оператори да ја понудат најдобрата понуда и за инвестициите и за цената на услугите“.

Müll auf Straßen in Puneh, Indien

Поттик за нови вработувања

Според Јакупи, комуналните претпријатија не само што нема да треба да отпуштаат, туку во блиска иднина ќе треба да вработуваат и допонителен кадар. Инаку времетраењето на концесијата за управување со депониите ќе изнесува 20 години, а за собирањето и транспортот има повеќе можности, од 5, 7 па и повеќе години. За изградбата на двете депонии ќе треба да се инвестираат околу 40 милиони евра:

„ За нас е најважно инвестициите во комуналните претпријатија да се направат уште во првите месеци, бидејќи постојната инфраструктура во возила и контејнери за собирање е на незадоволително ниво. Очекуваме депонијата да биде изградена во првите две години, во согласност со европските директиви“, вели Јакупи.

Освен овие две депонии, започната е постапка за проектирање и изградба на уште две во источниот и североисточниот дел на Македонија. Идејата е овој проект да се реализира преку ИПА фондовите на Европската комисија. Дополнително се планира во постапката да се вклучи и Скопје. за што интензивно се преговара со градските и општинските власти.

Автор: Костадин Делимитов

Редактор: Жана Ацеска