Денеска ќе се додели нобеловата награда за литература | Вести | DW | 11.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Денеска ќе се додели нобеловата награда за литература

*

Кралската шведска академија на науките денеска треба да ја додели нобеловата награда за литература. Меѓу фаворитите за добивање на големото признание се италијанскиот автор Клаудио Магрис, австралискиот поет Лес Муреј и американецот Фили Рот. Минатата година нобеловата награда му бепше доделена на турскиот писател Орхан Памук. Годинава меѓу нобеловците има и двајца германци. Петер Гринберг за физика и Герхард Ертл за хемија.