Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Демократска унија за интеграција- ДУИ

Демократска унија за интеграција во оригинал (Bashkimi Demokratik për Integrim BDI) е политичка партија на етничките Албанци во Македонија. Формирана е во мај 2002 година.

Партијата произлезе од јадрото на Ослободителната народна армија (ОНА) која во 2001 година започна воен конфликт против македонските безбедносни сили. Од формирањето во 2002 до 2017 година, партијата победува на сите избори меѓу етничките Албанци и само две години (2006-2008) не е дел од Владата на РМ.

Покажи повеќе написи