Дали од гумени бонбони | Панорама | DW | 21.02.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Дали од гумени бонбони

Еден германски уметник пронајде оригинален начин за создавање на своите дела. Јоханес Кордес креира уметнички слики од гумени бонбони.

default

Малечки, шарени и слатки - гумените бонбони во форма на мечиња вообичаено се за јадење. Но тие имаат и уметнички потенцијал. Пајо Паторот или Мерилин Монро - овие уметнички дела се од гумени бонбони. Ги изработи Јоханес Кордес од Мепен во Долна Саксонија. Она што почна како луда идеја, денес е негова професија. Од илјадници нијанси на бои се формира слика. Најважна работа притоа е бојата на секоја одделна гумена бонбона:

„Кога моето големо гумено мече ќе биде готово, сликата ќе се состои од три илјади или 3.800 гумени бонбони, не знам точно во моментов, а тоа се некаде околу девет или 12 илјади нијанси на бои“, објаснува Јоханес Кордес.

Работата е многу временски интензивна. Кордес, инаку по струка графички работник, троши до 120 часови на едно дело. Покрај трпението, потребни му се и многу шарени бонбони. Тој купува околу три тони годишно:

„Знаете што е непријатно? Кога одите во супермаркет и минувате со количката за купување покрај штандовите, не земате пет или шест кесички, туку ја полните количката со 300, 400 кеси гумени бонбони - мечиња. Нив потоа морате да ги извадите на каса затоа што треба да се пребројат. А зад вас стојат редица луѓе. Правите забава со гумени бонбони, ќе ве прашаат. Или: зарем имате толку многу деца?“

Голем интерес

За неговата поп-уметност се интересираат и во странство. Колекционерите плаќаат и по 10 илјади евра за една слика. Но претходно речиси сите прашуваат: Колку и е рокот на траење на оваа уметност од гумени бонбони?

„Развив еден посебен процес со кој ги конзервирам мечињата-бонбони и тие траат подолго. Без оваа постапка воопшто не би можел да ги правам моите слики, затоа што по неколку недели тие ќе станат збрчкани. Боите ќе избледат, а сликата полека ќе почне да скапува“, вели Кордес.

Гумени бонбони за на ѕид и за вечност. За Кордес овие бонбони се музи, негов бренд, материјал со кој постигнува голем ефект:

„Овој портрет на Салвадор Дали е многу впечатлив, особено очите, кога ќе ја погледнете сликата. Има нешто во неа“.

Најновиот проект е концертно пијано кое се реставрира и потоа ќе биде декорирано со илјадници гумени бонбони. А дека станува збор за вистински Кордес се гледа од потписот: златното мече.