1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Гугл

Гугл односно Google Inc. е американска мултинационална корпорација позната по својот систем за интернет пребарување. Седиштето на компанијата е во Гуглпекс, Калифорнија

Компанијата е основана во 1998 година од Лари Пејџ и Сергеј Брин, студенти на универзитетот Стенфорд во Калифорнија. Големиот раст на компанијата доведе до понуда на широка лепеза на производи и услуги: од електронска пошта, преку менаџмент, социјални мрежи, преводи, размена на видеа, навигација, па се до развој на оперативен софтвер и оперативни системи како и производство на сопствени смарт телефони. Гугл е далеку највредниот бренд во светот. Вработува над 73 илјади луѓе, а вредноста на компанијата се проценува на над 130 милијарди долари.

Покажи повеќе написи